Zelf Wortegemsen of citroenjenever maken

Een citroentje” of “nen Wortegemsen” is een frisse citroenjenever die ijskoud geserveerd in de zomer hemels smaakt. Telkens ik het drankje serveer aan vrienden, jong of oud, denken ze dat het een hip cocktailrecept is dat ik ergens gevonden heb.

Maar ere wie ere toekomt: het is een oud recept van mijn meme Rachel “Selleke” die het 70 jaar geleden al schonk in haar café dat telkens eenmalig de deuren heropende op Lozer Kermesse. Lang geleden was het bij mijn grootouders een herberg met smidse waar terwijl de smid nieuwe hoeven legde terwijl de reizigers een dreupelke gingen drinken om uit te rusten.

Het was een traditie in Lozer tijdens de jaarlijkse kermis: de bekende gebroeders Piens trokken van deur tot deur met hun accordeon en muziek en naast de smidse van mijn pépé Gerard deed Selleke (mijn mémé dus) haar café open voor het feestweekend. De kinderen gingen onderwijl naar de molen of het skietkraam aan  “de dreve” niet zonder eerst spekken te gaan halen bij Vriezeke.

 
Ingrediënten
Bereiding

Pers de citroenen en voeg het sap toe aan de jenever samen met 60 gram suiker (of 15 suikerklontjes).

Goed schudden en laat minstens 1 nacht staan zodat het suiker oplost.

Schud de fles vóór uitschenken.

 

Ne Wortegemsen of ne Waregemsen?

De meningen zijn hierover verdeeld. Feit is dat medio 1978 de familie (Albert) Kint de voor hen in Waregem gebrouwde citroenjenever verkocht in hun grote winkel in de Holstraat (waar nu het zwembad is) onder de naam Wortegemsen.

Kint haalde de inspiratie bij D’Oude Stokerij in Wortegem-Petegem (Waregemseweg) die het als bijproduct van zijn distilleerderij zou gemaakt hebben naar aloud recept. Naast zijn eigen Wortegemsen verkocht Likeurstokerij Kint ook Waregemsen. Het was het white-label merk dat dan verkocht werd in de goedkope discounters.

Zeker is dat in het grondgebied van Wortegem-Petegem, tot in Lede, vandaar naar Huise en Lozer, en ook in Nokere al honderden jaren vele families zelf hun citroenjenever maakten met graanjenever en hun recept voor een citroentje aan hun nageslacht doorgaven.

Wij houden het bij het wereldberoemde Wortegemsen! Niet in het minst omwille van de warme traditie Wortegemsen Feesten (zie de website)

Echte Citroenjenever: recept van mémé Selleke

Van generatie op generatie wordt in Wortegem (maar dus ook in de andere genoemde gemeenten) het eigen huisrecept (dat uiteraard als het enige echte beschouwt wordt en familiegeheim is) aan het nageslacht door gegeven.  Het recept van mijn mémé, dat natuurlijk het énige énige échte is, krijg je hier nu van mij. Vertel het niemand en geniet van je succes!

 

Op het velletje papier van mijn mémé staat volgend handgeschreven recept:

1 liter Oude Klare
4 Citroens
21 Klontjes suiker
1 dag laten trekken

Oude Klare was de oude algemene naam voor sterkedrank die door keteldistillatie was verkregen uit van graan afkomstige alcohol. De moutwijn heeft een percentage (na de 3e distillatie) van 46.5% en werd aangevuld met extracten uit de jeneverbes. Sedert einde 19e eeuw wordt op industriële schaal ethanol toegevoegd. Jonge jenever bevat minder dan 15% moutwijn en Oude Jenever is vanaf 15% moutwijn.

Het merk van jenever is vooral een voorkeur van eigen smaak. Ik zag mijn mémé de Oude Jenever van Filliers gebruiken, maar mijn vrienden waarderen het meest de smaak van mijn citroentje als ik Peterman Jenever gebruik.

De jenever aanvullen met het sap van 4 citroenen (zonder pitjes natuurlijk!) en 21 klontjes suiker (of 85 gram kristalsuiker) en alles minstens een nacht laten trekken.

Na een paar dagen op zijn best en ijskoud serveren!

 
Etiket Tiegems Oude Klaren

Oude Klare

“Oude Klare” is het (oude) generieke woord voor heldere jenever zonder toevoegingen maar als merk wordt Oude Klare ook gebruikt door Stokerij D’hont (uit Gent) voor hun Oude Klare Citroenjenever.

Tiegems Oude Klaren is dan weer een sedert 1973 gedeponeerd merk van likeurstokerij Sint Arnoldus.

 

Meer van mijn recepten vind je hier

Ingrediënten (1 liter jenever)
Bereiding

Pers de citroenen en voeg het sap toe aan de jenever samen met 85 gram suiker (of 21 suikerklontjes).

Goed schudden en laat minstens 1 nacht staan zodat het suiker oplost.

Schud de fles vóór uitschenken.

 

Benieuwd hoe Jenever ambachtelijk gestookt wordt ?

België en Nederland zijn jeneverlanden maar de écht ambachtelijke stokerijen zijn moeilijk in beeld te brengen. Een bedrijfsbezoek waar je alle in’s en outs ziet en leert is al evenmin evident.
 

Stokerij Vanderlinden is een ambachtelijke distilleerderij die de Hasseltse traditie van het distilleren in ere houdt op een authentiek manier.

De microbe voor het stoken van jenever ging hier over van zoon op … vader. Samen stoken ze nu op ambachtelijke wijze vele smaken.