windows.old handmatig verwijderen: zo werkt het wél!

Niet iedereen die Windows op z’n pc heeft zal de map windows.old aantreffen in de root. Het is namelijk een map die wordt aangemaakt wanneer je Windows bijwerkt naar een nieuwere versie (waarbij we doelen op grote updates, zoals van Windows 8 naar Windows 10). Microsoft wil gebruikers graag de mogelijkheid bieden om terug te keren naar de vorige versie van Windows, als de nieuwe versie niet bevalt, of, zoals niet zo heel lang geleden gebeurde, er problemen zijn met een nieuwe versie van Windows waardoor een downgrade de enige optie is. Om die reden worden alle bestanden uit de vorige installatie van Windows bewaard in de map Windows.old, hetgeen direct de naam van deze map verklaart.

Mag je Windows.old verwijderen?

Wanneer je deze map op je harde schijf ziet staan, zul je ook merken dat de omvang daarvan nogal groot is, in sommige gevallen zelfs meer dan 10 gigabyte. We kunnen ons voorstellen dat je deze map graag van je harde schijf zou zien verdwijnen. Maar kun je hem zomaar wissen zonder problemen? Dat kan wel degelijk, maar het is niet echt nodig, want Microsoft verwijdert deze map na een maand als het goed is vanzelf. Is dat niet het geval, dan kun je hem uiteraard ook handmatig verwijderen. Dat doe je echter niet door erop te klikken en te drukken op de Delete-toets, omdat de map beveiligd is tegen verwijderen. Je kunt de machtigingen van de map aanpassen, maar veel makkelijker is om Schijfopruiming te starten in Windows en een vinkje te plaatsen bij Vorige Windowsinstallatie(s). Nadat je deze operatie hebt uitgevoerd, zal de map Windows.old verdwenen zijn. Besef wel dat dit betekent dat een downgrade ook niet meer eenvoudig uit te voeren is.

 

Uw vorige versie van Windows verwijderen

  1. Typ in het zoekvak op de taakbalk “instellingenen” kies dit in de lijst met resultaten.
  2. Selecteer Systeem > Opslag > Deze pc en schuif omlaag in de lijst. Kies Tijdelijke bestanden.
  3. Onder Tijdelijke bestanden verwijderen schakelt u het selectievakje Vorige versie van Windows in; kies vervolgens Bestanden verwijderen.
 
windows.old verwijderen hoe doe je dat