Versnel en optimaliseer je internetverbinding

Een eenvoudige quick-win

Een DNS-server vertaalt het webadres dat je ingeeft in je browser naar een IP-adres waar de desbetreffende dienst of website te vinden is.

Bijna altijd staat je modem ingesteld op het gebruik van de DNS-server van je internet provider. Dat biedt aan deze een aantal niet te versmaden voordelen, maar voor jou zijn er alleen maar nadelen.

Niet alleen ziet en logt de provider welke sites je bezoekt, zij kunnen ook bepaalde sites blokkeren op verzoek van de overheid. Op zich hoeft dit helemaal niks ergs te zijn natuurlijk.

Privacybewuste mensen gebruiken liever een alternatieve DNS-server zoals deze van Google (8.8.8.8 of 8.8.4.4), maar laat het nu net zijn dat die toch ook niet geroemd zijn voor hun respect voor privacy.

Cloudflare doet het beter!

Hun DNS-server is sneller dan die van je lokale provider en ze houden geen logs bij die je sufrgedrag monitoren. Wel houden ze één en ander bij om hun diensten te optimaliseren, maar ook deze gegevens worden verwijderd na 24 uur.

Ze stellen 3 DNS servers gratis ter beschikking:

1.1.1.1 voor voor wie snel en ongefilterd internet wil

1.1.1.2 idem, maar hier filtert Cloudflare automatisch websites met malware

1.1.1.3 websites met malware of met pornografisch materiaal worden geblokkeerd

 
screenshot fritzbox dns instellen voor sneller internet

Zelf je DNS-server instellen is super eenvoudig

1. In je modem kan je bij internetinstellingen of toegangsgegevens instellen welke DNS-server moet gebruikt worden. Bij een Fritz!box ziet het er uit zoals de afbeelding.

2. Meestal staat hier “door de internetprovider toegewezen” aangevinkt.

3. Vink het uit en vul in 1.1.1.1 (Cloudflare)

4. Als backup kies je een Google DNS-server, hier 8.8.8.8